Letná dovolenka s bábätkom?

Máte malé bábätko a chystáte sa cestovať?  Určite nejednu mamičku trápi  otázka či je cestovanie s bábätkom  vhodné.

Aj s malým bábätkom  je možné cestovať, chce to však precíznu prípravu a starostlivé plánovanie. Cestu je vhodné plánovať  podľa denného rytmu bábätka. Väčšina bábätiek počas cestovania  sladko spinká čo však nemusí byť  pravidlom pre všetkých malých cestovateľov a v takomto prípade sa aj spoločný výlet môže rýchlo zmeniť na nepríjemný zážitok. Ak Vaše bábätko nerado cestuje, treba zvážiť, či nie je lepšie cestu posunúť o niekoľko mesiacov, prípadne si vybrať dovolenkový cieľ , ktorý je bližšie k Vášmu domovu a cesta nebude tak dlhá.

1. Cestujeme autom

Cestovanie na dovolenku vlastným autom je pri deťoch a bábätkách veľmi výhodným spôsobom prepravy. Sami ste manažérom svojho času a viete sa prispôsobiť potrebám všetkých pasažierov. Cestu si naplánujte podľa jej dĺžky, cieľa a denného harmonogramu bábätka. Pri plánovaní cesty nezabúdajte na prestávky na dojčenie, kŕmenie a prebaľovanie.

Balenie sa  na dovolenku je pre mnohých rodičov výzvou.  Čo si zbaliť, aby sme so sebou „neťahali“ príliš veľa zbytočných vecí a zároveň, aby nám nič dôležité nechýbalo? Balenie si určite starostlivo naplánujte.

Najdôležitejšou časťou na cestu autom pre malého pasažiera je detská autosedačka. Autosedačku vyberáme podľa veku/váhovej kategórie či výšky pri väčších deťoch. S výberom autosedačky Vám radi poradíme. Ponuku autosedačiek si môžete pozrieť aj u nás: ponuka autosedačiek.

K autosedačke určite odporúčame aj pohodlný cestovný vankúšik.

Určite nezabudnite obľúbenú hračku, mojkáčika, hrklálku či bavlnenú plienku na spánok napríklad.

Papkanie a pitný režim,  určite nezabudnite mať so sebou dostatok tekutín, ktoré môžete preliať do dojčenskej fľaše alebo podávať detskou lyžičkou.

Prebaľovanie: jednorázové plienky, vlhčené obrúsky, jednorázové podložky  a vrecká na použité plienky, krém proti zapareninám, možete si vybrať z našej ponuky: doplnky na prebaľovanie.

Určite si do príručnej tašky zoberte náhradné oblečenie, ak by sa Vaše bábätko spotilo alebo zvracalo, prípadne malý bavlnený podbradník a tiež tenkú dečku na prikrytie.

Kompaktný kočík je nenahraditeľným spoločníkom na cestách. Nielen na dovolenke. Aj počas cesty autom , ak sa potrebuje bábätko „povystierať“ alebo poležať počas  obedovej prestávky. S výberom cestovného kočíka Vám radi poradíme.

Cestovná postieľka, ohrádka. Cestovná postieľka/ohrádka je potrebná nielen na dovolenkový pobyt, ale tiež ak si počas cesty za oddychom urobíte prestávku na prenocovanie.

A samozrejme nezabudnite zbaliť všetko potrebné do kufrov. Odporúčaný dovolenkový zoznam nájdete tu: DOVOLENKOVÝ ZOZNAM

2. Letíme s bábätkom

Letecká doprava je nepochybne najrýchlejším a najpohodlnejším  spôsobom prepravy. Treba však zobrať od úvahy, ako ďaleko bývate od letiska, pretože netreba zabúdať na to, že aj na letisko sa musíte dopraviť a v prípade, že nepôjdete na letisko vlastným autom, treba dať pozor na to, či v objednanej preprave majú detskú autosedačku. Rovnako cestu s malým bábätkom letecky,  treba vopred konzultovať  s Vaším pediatrom.  Okrem povinnej „kufrovej“ výbavy možno aj podľa nášho zoznamu, nezabudnite do lietadla do príručnej batožiny  pribaliť obľúbenú hračku, mojkáčíka, tekutiny , plienky, vlhčené obrúsky, tenkú dečku, náhradné oblečenie a tiež sa odporúča mať cumlík. „Dudkanie“ cumlíčka čiastočne zabráni upchaniu uší pri vzlietaní lietadla.

 RADA NA ZÁVER

No a na záver nezabúdajte na to, že dovolenka je o oddychu, aj keď všetky prípravy okolo môžu byť stresujúce nedajte sa vtiahnúť do stresu a zlej nálady, užívajte si oddych a rodinu či blízkych, s ktorými sa chystáte tráviť spoločný čas a najmä nech cestujete kdekoľvek, ak ste na niečo zabubli vždy si to môžete  takmer všade kúpiť a ak sa Vám aj niečo nevydarí na ďalší rok budete vedieť čo môžete pri svojich cestách zlepšiť.

Krásnu dovolenku!