Vyberáme matrac pre bábätko

Ako vybrať detský matrac do postieľky?

Spánok je prirodzenou súčasťou každého jedného z nás. Kvalitný detský spánok je veľmi dôležitý pre dobrý psychický aj fyzický vývoj.  Novorodenec prespí 18-20 hodín denne,  bábätka do 4 mesiacov približne 16 hodín, deti do 3 rokov minimálne 11 hodín z 24 hodinového denného cyklu.  Preto je veľmi dôležité venovať veľkú pozornosť práve spánku bábätka ešte pred jeho narodením. Pri kupovaní detskej výbavičky preto dávame veľký dôraz na výber toho správneho matraca do detskej postieľky. Na trhu je množstvo produktov a preto môže byť ťažké vybrať si vhodný detský matrac zo širokej ponuky.

Ako teda postupovať?

1., Hrúbka matraca

Matrac by nemal byť príliš tenký. Na dlhodobý spánok v detskej postieľke vyberáme matrac s hrúbkou minimálne 8 cm, ktorý by mal byť umiestnený  najlepšie v drevenej detskej postieľke, s pevným roštom.

2., Materiál

Vyberáme kvalitné, najlepšie prírodné materiály. Jedno, dvoj alebo trojvrstvové zloženie. Veľmi vhodné sú odnímateľné poťahy, zapínané zipsom, ktoré sa ľahko sťahujú z matraca a je možné ich jednoducho vyčistiť. Ak je poťah lemovaný je pevnejší a tým odolnejší.  Dôraz kladieme aj na materiál poťahu, odporúčajú sa antialergické poťahy ako napr. vatelín – elastická netkaná textília, vhodná pre alergikov. Obľúbené sú aj modely s poťahom Silver Line či Aloe Vera.

Odporúčame:

2.1. Matrace s kokosovou vložkou

Kokosové matrace sú vyrobené z prírodných materiálov. Kokosové vlákno dobre odvádza vlhkosť a má výborné ortopedické vlastnosti, je ľahké a priedušné.

Ponuku kokosových matracov nájdete: Matrace s kokosovou vložkou

2.2. Matrace s HR penou.

Prečo s HR penou a aký je rozdiel medzi HR a PUR penou?

Studená pena, ktorej sa hovorí i HR (z anglického High resiliance), vzniká technologickou úpravou štandardnej PUR peny. Rozdiel  je v použití iných vstupných surovín. Studená pena sa vyrába pri nižších teplotách než PUR pena, a to konkrétne za studena. Odtiaľ je odvodený aj jej názov.

Studená pena je v podstate vylepšenou verziou polyuretánovej peny s otvorenou bunkovou štruktúrou. Vďaka tejto vlastnosti sú matrace vzdušnejšie, tvarovo stálejšie a trvácnejšie. Veľkou výhodou je, že sa pri výrobe nepoužíva formaldehyd ani iné škodlivé látky, takže ide o ideálny materiál pre výrobu zdravotných matracov. Nevyvoláva žiadne alergie, preto je ideálnym produktom pre Vaše bábätko. Odporúčame kvalitný matrac slovenského výrobcu gimme five  s poťahmi Aloe Vera: Matrac HR Pena GMME FIVE - ALOE exclusive  alebo Silve line:

14 Matrac HR Pena - SILVER exclusive

2.3. Matrace s vrstovu pohánky jedlej

Pohánka je v porovnaní s kokosom mäkšia, preto tieto matrace patria k mäkším. Pohánka je známa pre svoje antistresové vlastnosti, neutralizujúce škodlivé elektromagnetické žiarenia. Má vynikajúce termické vlastnosti, nenahrieva sa od prirodzeného tepla, vytváraného ľudským telom, minimalizuje potenie, chráni pred kožnými chorobami a preležaninami. Pôsobí antibakteriálne a bráni množeniu roztočov. Pohánkové matrace

2.4. Penové matrace

Na trhu sú aj klasické penové matrace, ktoré sú stále obľúbenou voľbou mnohých mamičiek. Penové matrace

2.5. Latexové matrace 

LATEX (latexová pena) - používa sa pri výrobe najkvalitnejších matracov - výborná pružnosť a poddajnosť, vysoký komfort - odolný voči baktériám a plesniam 

Latexové matrace

Rozmer matraca vyberáme podľa rozmeru postieľky, v postieľke musí dobre „sedieť“ nesmie byť väčší ani menší. Spolu s detským matracom je dobre zakúpiť si minimálne dve prestieradlá na matrac a tiež chránič matraca alebo nepremokavé prestieradlo pre väčšie detičky, ktoré už nepoužívajú plienku, aby sa matrac neznehodnotil pri jeho prípadnom pomočení.